Jaguar és Leopard közötti különbség

Főbb különbség: A Jaguarok nagyobbak és nagyobbak a leopárdokhoz képest. A leopárdok a Panthera nemzetség legkisebb macska tagjai. Jaguar nagyobb és kevesebb rozettával rendelkezik, míg a leopárdok kisebb és rozettákkal rendelkeznek. A leopárdok is kis fekete pöttyökkel rendelkeznek a rozettájukban. A jaguárokat Amerikában találják, míg a leopárdok Afrikában, Indiában, Srí Lankán, Indokinában, Malajziában, Indonéziában és Kínában találhatók.

Szinte mindig nehéz megmondani egy jaguár és egy leopárd egymástól első pillantásra, mert meglehetősen hasonló megjelenésűek. Azonban ezek a két fenséges lény különbözik egymástól. Míg mindkettő ugyanahhoz a királysághoz, családhoz és zsenihez tartozik; teljesen különböző fajok. A vadászat stílusa, alakja, mérete stb.

A Jaguarok a Panthera nemzetséghez és a Panthera onca speiceshez tartoznak. Ez a harmadik legnagyobb macska, a tigris és az oroszlán után, és az egyetlen Panthera faj, amely az Amerikában található. Ezek megtalálhatók az Egyesült Államok déli részén, Mexikóban és a Közép- és Dél-Amerikában. Az Online Etymology Dictionary szerint a „jaguar” szó angol nyelvre érkezik a Tupi – Guarani nyelvek egyikéből, valószínűleg az Amazonas kereskedelmi Tupinambá nyelvén, portugál „jaguáron” keresztül. Az élőhelyek elvesztése és a vadászat következtében a fajok csökkennek, és a Nemzetközi Természetvédelmi és Természeti Erőforrások Védelmi Szövetsége (IUCN) vörös listáján ma már veszélyeztetettnek minősülnek.

A jaguárok kompaktak és izmos állatok. Nagy, izmos macskák és rövid, erős lábuk vannak. Ezek vastagok, erőteljesek és telítettek. Az orrtól a farok csúcsáig 1, 2 és 1, 95 m (3, 9 - 6, 4 láb) hosszúságúak. Farkuk a legnagyobb macskák közül a legrövidebb, 45-75 cm hosszú. A macskák mérete változó. A nők 10-20% -kal rövidebbek, mint a férfiak. 63-76 cm magasak. A Jaguars 56-96 kg súlyú, a legnagyobb súlya akár 160 kg. A jaguarok úgy vélik, hogy hasonló rozettás foltok miatt szembetűnően hasonlítanak a leopárdokkal, de jellemzőitől és viselkedésétől függően jobban kapcsolódik a tigrisekhez. A rozetta formák nagyobbak és a jaguárok kevesebbet tartalmaznak a testükön. Minden rozettának közepén kis fekete foltok is vannak. A Jaguarok sötét farokvonalai is vannak a farokon. A jaguár rövid és karcsú végtagjainak szerkezete még jobban alkalmazkodik a mászáshoz, mászáshoz és úszáshoz. Ők is a második legerősebb állkapoccsal rendelkeznek, a foltos héna után. Az állkapcsuk áttörhet a teknőshéjban, és az állati koponyákat is széthúzhatja. Ismert, hogy a jaguárfajok színmorfizmussal is szembesülnek, ahol a fekete (melanisztikus) közeli zongorák rendszeresen előfordulnak. Albino vagy közel fehér jaguárok is előfordulnak, de ritkák.

A jaguárok ragadozó ragadozók. A szárak lassan imádkoznak, megpróbálnak találni egy vak foltot, mielőtt megharapnának a zsákmány nyakára, és megfojtják vagy megharapják a koponyát és megrepednék. A Jaguars sok gyenge zsákmányt is megölhet, ha a mancsát a koponyába roncsolja, azonnal megölve. A jaguároknak kétszerese az oroszlánok erőssége, és akár 360 kg (800 font) súlyig is húzható. Miután a zsákmányt megölték, a jaguárok egy eldugott helyszínre húzzák, mielőtt elfogyasztanák. A Jaguars egész évben él, míg a szaporodás a rendelkezésre álló élelmiszer mennyiségével nő. A nőstények egyedül emelik a kölyköket. A nőstény terhességi ideje 93-105 napig tart, és a kölykök egy kicsit 2-4. A jaguár élettartama a becslések szerint 12-15 év a vadonban és legfeljebb 23 év fogságban.

A leopárdok a Panthera nemzetség legkisebb macska tagjai, és a P. pardus fajhoz tartoznak. Eredetileg a leopárdok kelet- és dél-ázsiai és afrikai származásúak voltak, és Szibériából Dél-Afrikába. Azonban a vadászat és az élőhelyek elvesztése miatt most csak elsősorban a Szaharától délre fekvő Afrikában találhatók, kis népességgel rendelkeznek az indiai szubkontinensen, Srí Lankán, Indokinában, Malajziában, Indonéziában és Kínában. Csökkenő számuk miatt az IUCN vörös listáján a közelben veszélyeztetettnek számítanak.

A leopárdok olyan ragadozók, amelyek leginkább az agilitytől és a lopakodástól függenek. Bár ezek a legkisebbek a Panthera nemzetségből, hatalmas állkapcsaik és nagy koponyájuk miatt nagy állatokat vadászhatnak. A leopárdok nagyok és izmosak, rövid lábuk, hosszú testük és nagy koponyájuk vannak. A fej és a test hossza 90 és 165 cm között lehet, míg a farok hossza 60 és 110 cm között van. A vállmagasság 45 és 80 cm között van (18 és 31 cm). A leopárdok mérete az állat és az állat neme függvényében változik. A férfiak általában 30% -kal nagyobbak, mint a nőstények, és körülbelül 30-91 kg (66-200 font) súlyúak lehetnek; míg a nőstények súlya 23-60 kg (51-130 font). A leopárdok bevonata és foltjai a régiótól függően is eltérőek. Kelet-afrikai leopárdok kis kör alakú rozettával rendelkeznek, míg Dél-Afrikában és Ázsiában a leopárdok szögletesebb rozettával rendelkeznek. A kabát színe néhány éghajlaton is sárgától krémig és szürkeig terjed. A leopárdoknak fekete, fekete foltjai vannak az arcán, végtagjain és alsó részén. A melanizmus a leopárdokban is előfordul, amelyeket fekete panthereknek neveznek.

A leopárdok szintén ragadozó és ragadozó ragadozók, és opportunista vadászok. Nagyszámú állatfajon állnak. A jaguárokhoz hasonlóan csendben állítják be a zsákmányukat, hogy megpróbáljanak vak foltot találni, mielőtt ugrálnának a zsákmányukra, és megharapnák a nyakukat, hogy rögzítsék őket. A leopárdok a fákról is vadászhatnak vadászik a zsákmányukról, és nagy magasságokból rágcsálják őket. A leopárdok a felnőtt csimpánzok és gorillák egyetlen természetes ragadozói. A leopárdok gyakran vadásznak a fákra és más magas helyekre, hogy biztonságosak legyenek, és távol álljanak más ragadozóktól. Sok leopárd ismert, hogy éjszaka vadászik. Fehér holdjaik vannak a szemek alatt, amelyek jobban tükrözik a fényt, és lehetővé teszik számukra, hogy a sötétben lássanak. A leopárdok egész évben köthetők; ugyanakkor egyes helyeken többnyire januárban és februárban párosulnak. A terhesség 90-105 napig tart, és a kölykök 2-4 éves alomban születnek. A leopárdok élettartama a becslések szerint 15-17 év a vadonban és legfeljebb 23 év fogságban.

Jaguár

leopárdok

Királyság

animalia

animalia

Törzs

Chordata

Chordata

Osztály

Emlősök

Emlősök

Sorrend

Carnivora

Carnivora

Család

Felidae

Felidae

Nemzetség

Panthera

Panthera

Faj

P. onca

P. pardus

Megőrzési állapot

Veszélyes közelében

Veszélyes közelében

Habitat

Dél-Egyesült Államok és Mexikó Közép-Amerika és Dél-Paraguay és Észak-Argentína között.

szubszaharai Afrika, indiai szubkontinens, Srí Lanka, Indokina, Malajzia, Indonézia és Kína

Hatótávolság

Esőerdők, nyílt erdők és terepek. Víz jelenlétét igényli.

Esőerdők, sivatagi terepek.

Vadászstílus

Stalk-and-ambush ragadozó. Ezenkívül egyedülálló módszert alkalmaznak a koponya átmeneti csontjai között a fülek között, hogy azonnal megöljék a zsákmányt.

Szárnyas zsákmány, Vadászat a fáktól.

Diéta

Étrendjük körülbelül 87 fajból áll. Ez magában foglalja a caimánokat, a szarvasokat, a capybarasokat, a tapírokat, a peccáriumokat, a kutyákat, a rókákat, a békákat, az egereket, a madár-anacondákat, a szarvasmarhákat, a lovakat, a halakat, a szlávokat, a majmokat és a teknősöket stb.

Elandok, majmok, rágcsálók, hüllők, kétéltűek, rovarok, madarak, róka, dzsungel, martens, gazella, impala, szarvas stb.

Épít

Nagy izmosak, rövid, erős lábuk van. Ezek vastagok, erőteljesek és telítettek.

Nagy izmos, rövid lábak, hosszú test és nagy koponya.

Méret

Az orrtól a farok aljáig terjedő hossza 1, 2 és 1, 95 m között lehet. Farkuk a legnagyobb macskák közül a legrövidebb, 45-75 cm hosszú. A macskák mérete változó. A nők 10-20% -kal rövidebbek, mint a férfiak. 63-76 cm magasak.

4, 25–6, 25 láb; Farok, 3, 5 és 4, 5 láb között

Súly

56-96 kg; Lehet akár 160 kg-ig.

30-80 kg; Akár 100 kg is lehet.

Reprodukció

A Jaguars egész évben él, míg a szaporodás a rendelkezésre álló élelmiszer mennyiségével nő. A nőstények egyedül emelik a kölyköket. A terhesség időtartama 93–105 nap, a kölykök pedig 2-4-ben születnek.

A leopárdok egész évben köthetők; ugyanakkor egyes helyeken többnyire januárban és februárban párosulnak. A terhesség 90-105 napig tart, és a kölykök 2-4 éves alomban születnek.

Fiatal

A fiatal kölykök vakok születnek, és két hét múlva látnak. Három hónapon át születtek, és 6 hónapig kezdik vadászni. 2 éves korukban függetlenné válnak.

A kölykök szemmel zárva vannak. Hosszabb és vastagabb szőrmeik vannak. A pelage szürkeebb, kevésbé meghatározott foltokkal. 3-4 hónapos vadászatot kezdnek.

A hibridek

Jagupard és Leguar

Leopon, Lipards; Jagupard, Leguar és Pumapard.

Helyek

Nagyobb és kevesebb rozetta alakú foltok.

Kisebb és nagyobb rozetta alakú foltok.

Kiejtés

üvölt; hörgés; Purs

üvölt; hörgés

karmok

Visszahúzható karmok

Teljesen visszahúzható karmok

A különbségek megkülönböztetése

Nagyobb és sötétebb rozetták, vastagabb vonalak és kis foltok a közepén. Alacsonyabb fejek, rövidebb és karcsúbb végtagok. Apró fekete pontok a rozetták belsejében.

Fehér holdak a szem alatt.

Élettartam

12-15 év a vadonban; 23 év fogságban.

15-17 év a vadonban; 21 év fogságban.

Ajánlott

Kapcsolódó Cikkek

  • népszerű összehasonlítások: A nukleáris bomba és az Atom bomba közötti különbség

    A nukleáris bomba és az Atom bomba közötti különbség

    A legfontosabb különbség: A nukleáris bomba olyan bomba, amely nukleáris reakciót hajt végre; és egy atombomba egy olyan nukleáris fegyver, amely a nukleáris hasadások energetikai kimenetét használja tömeges robbanások előállításához. A nukleáris bomba nagyon robbanékony. A nukleáris reakciókból, akár a hasadásból, akár a hasadásból és a fúzióból származó elpusztító erőből származik. A hasadási bombák által felszabaduló ene
  • népszerű összehasonlítások: Különbség a szemetet és a szemetet között

    Különbség a szemetet és a szemetet között

    Főbb különbség: A szemetet és a szemetet mind a hulladéktermékekre utalják. Azonban a szemét, mint szavakat általában olyan hulladéktermékekkel társítják, amelyeket a mikroorganizmusok bonthatnak, és a szemetet általában a más típusú hulladéktermékekkel társítják, amelyek nem bomlanak vagy bomlanak. A szemét és a szemét két
  • népszerű összehasonlítások: A macska és a kutya közötti különbség

    A macska és a kutya közötti különbség

    Főbb különbség: A macskák és a kutyák a legcsodálatosabb állatok a Földön. Ezek nagymértékben különböznek a megjelenés, a viselkedés, a természet, a méret stb. Tekintetében. A macskák kicsi, szőrös, háziasított és húsevő emlősök. Ők türelmesebbek és kevesebb figyelmet igényelnek. Másrészt a kutyák nagyok, szőröse
  • népszerű összehasonlítások: A Wart és a Forrás közötti különbség

    A Wart és a Forrás közötti különbség

    Főbb különbség: A szemölcsök egy durva növekedés, amely a leggyakrabban a kezeken és az ujjakon vagy a talp talpán jelenik meg. A test más részein is megjelenhetnek, mint az arc, a karok vagy a lábak, és néha nőnek a nemi vagy anális területen. A forralás viszont a szőrtüsző fertőzése. A forralás mély tüszőg
  • népszerű összehasonlítások: Az ösztöndíj és a pénzügyi támogatás közötti különbség

    Az ösztöndíj és a pénzügyi támogatás közötti különbség

    Kulcsfontosságú különbség: A pénzügyi támogatás célja, hogy támogatást nyújtson egy méltó személynek vagy monetáris értelemben, míg az ösztöndíj a diákoknak nyújtott pénzügyi támogatás egyik formája, hogy segítsen nekik fizetni az oktatásért. A pénzügyi támogatás ösztöndíjakra, támogatásokra és kölcsönökre terjed ki. A pénzügyi támogatás célja, hogy támogatást
  • népszerű összehasonlítások: A fejfájás és a migrén közötti különbség

    A fejfájás és a migrén közötti különbség

    Főbb különbség: A fejfájás általában a fej vagy a nyak régiójában bárhol megjelenő fájdalomra utal. A fejfájás egy tünet, amely általában a fej és a nyak elhúzódó állapotának felel meg. A migrén a fejfájás típusa. A migrén egy krónikus neurológiai rendellenesség, amely ismételt fejfájást okoz. A fejfájás és a migrén két különbö
  • népszerű összehasonlítások: A főnév és az adverb közötti különbség

    A főnév és az adverb közötti különbség

    Kulcskülönbség : A főnév egy olyan szó, amelyet az emberek, helyek, tárgyak, események stb. Azonosítására használnak. Az adverb szó olyan szó, amelyet egy ige, melléknév vagy mondat leírására használnak. A főnevek az angol nyelvtan beszédének szerves részét képezik. Ezek a szavak segítenek azonosítani az objektumokat, az embereket és a helyeket a nevük alapján, és osztályozni őket kényelmünk szerint. A főnevek gyakran egy mondat egyik
  • népszerű összehasonlítások: Az alkohol és a alkohol közötti különbség

    Az alkohol és a alkohol közötti különbség

    Főbb különbség: Az alkohol kémiai vegyület, és többféle felhasználási módja van, mint az ivásnak. A szeszes ital fogyasztásra szánt alkoholos ital. A modern terminológiában az alkoholt mindig alkoholtartalmú italokra használják; ez azonban nem csak az. Az alkohol szerves vegyi vegyület. Ez sokkal szélesebb
  • népszerű összehasonlítások: Különbség a Taekwondo és a Kickboxing között

    Különbség a Taekwondo és a Kickboxing között

    A legfontosabb különbség: a Taekwondo egy koreai harcművészeti forma, míg a Kickboxing egy japán harcművészet és egy harci sportforma. Taekwondo koreai harcművészeti forma; a láb és az öklét az akciók alkalmazásához használják. A Taekwondo név a koreai szavakból származik: "Tae" - láb, "Kwon" - ököl és "Do - way of". A Taekwondo a harcművészet

Szerkesztő Választása

Különbség a snowboard és a wakeboard között

Legfontosabb különbség : A snowboardozás a snowboard vagy a hóval borított lejtőkön való snowboardozás gyakorlata. A wakeboard-ok azt jelentik, hogy a víztest felületét egy wakeboard segítségével vezetik. A snowboardozás olyan sport, ahol a résztvevő, a snowboardos, a snowboardhoz jut, és a hóhegy vagy más hófödte lejtőn lefelé halad. A snowboardozás az Egyes